camp no traduït: title_cap

AMICAL DE MATHAUSEN I ALTRES CAMPS i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya

Avís sobre la utilització de cookies
Aquest lloc utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar la teva experiència com a usuari i oferir-te continguts que s’adaptin als teus interessos. Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació
Tancar

Klemm , Karl

Klemm , Karl

>> DADES PERSONALS <<

BIOGRAFIA< enrera

 

Als arxius del camp de Dachau, entre la quarantena de presoners que havien declarat tenir la seva última residència habitual a la ciutat de Barcelona, ​​trobem aquest alemany nascut a la ciutat de Nuremberg el 29 d'octubre de 1914.

 

La seva vinculació amb la capital catalana es deu a la seva condició de brigadista internacional que va venir a Espanya a lluitar, com altres milers de joves procedents de tots els racons del món, en defensa de la Segona República, convençuts com a antifeixistes que havien de col·laborar en la lluita del poble espanyol contra el cop perpetrat pels militars el 18 de juliol de 1936.

 

Creiem que la seva arribada a Espanya va ser al llarg de 1937 i va estar enquadrat, com a xofer, en l’XI Brigada Internacional (amb seu a Albacete), l'anomenada Brigada Thaelman, que posteriorment va passar a anomenar-se de Hans Beimler i que estava formada majoritàriament per brigadistes alemanys i austríacs. L’XI BI va combatre a la Ciutat Universitària a Madrid, al Jarama, a Guadalajara, a Beltxite, a Terol, a l’Afambra a l’Ebre...

 

El castell de Castelldefels, durant diversos mesos, es va convertir en un centre d'internament, on van estar presos centenars de brigadistes per raons molt diverses: intents de deserció, motius polítics i ideològics, etc. Gràcies als estudis que s'han dut a terme sobre l'estada dels internacionals en aquest castell, sabem que Karl va estar pres entre els seus murs després de l'estiu de 1938. El seu nom i la seva signatura apareixen a la documentació corresponent a les pagues dels mesos de setembre i octubre, 300 i 310 pessetes, respectivament. I també, perquè apareix el seu nom en un grafit d’una de les sales del segon pis -entre els molts que s'han catalogat en una recent restauració- , recordant qui havia de ser la seva núvia i la inscripció Spanien 1937-1938.

 

Els brigadistes presos a Castelldefels van ser traslladats cap a Figueres durant els dies previs a la presa de Barcelona pels franquistes el dia 26 de gener de 1939. Molt probablement, amb la resta d'unitats militars republicanes, es van veure forçats a sortir cap a l'exili. Molts brigadistes van ser internats als camps de refugiats del sud de França al costat dels seus companys espanyols, alguns van tornar a les seves cases i altres van seguir vivint a França o en altres països, sobretot alemanys i austríacs que no van poder tornar als seus països d’origen.

 

Desconeixem l’itinerari de Karl des de la seva arribada a França, però el trobarem al final de 1939 a la regió de Moràvia, a Txecoslovàquia, quan va ser detingut per la Gestapo, entre novembre i desembre, del mateix any, al costat d'un grup de brigadistes excombatents de la guerra civil. Tots van ser deportats a Dachau com a presoners polítics per la seva condició de lluitadors antifeixistes en la guerra d'Espanya.

 

Karl Klem va ingressar al camp el 28 de febrer de 1941, amb el nombre 24.025 i segons consta als seus registres va ser traslladat el 20 de novembre de 1942 a Mauthausen. No sabem quina destinació va tenir en el camp austríac, encara que possiblement va estar destinat a un kommando extern.

 

Després de l'alliberament dels camps, Karl va testimoniar davant les autoritats militars americanes de Dachau denunciant la brutalitat del tracte rebut per part dels nazis durant els seus quatre llargs anys d'internament.

 

LÓPEZ BORGOÑOZ, A. Las Brigadas Internacionales en Castelldefels, GREHIC, Ajuntament de Castelldefels, 2015.

 

ROSMUS, Anna E. Out of Passau: Leaving a City Hitler Called Home, Nova York, Open Road Integrated Media, 2014

 

http://brigadasinternacionalescastelldefels.blogspot.com.es/